Een geregeld gestelde vraag is hoe het bestuur van een onder-VvE de stemmen moet uitbrengen in de vergadering van de hoofd-VvE.
Geen direct stemrecht voor onder-eigenaren
Volgens artikel 5:127 van het Burgerlijk Wetboek (BW) hebben de eigenaren van de appartementsrechten in de ondersplitsing geen direct stemrecht in de vergadering van de hoofd-VvE. Wel mogen zij de vergadering bijwonen, maar het stemrecht wordt uitgeoefend door het bestuur van de onder-VvE. Dit betekent dat het bestuur van de ondervereniging verantwoordelijk is voor het vertegenwoordigen van de belangen van de leden in de vergadering van de hoofd-VvE.
Vertegenwoordiging door het bestuur van de onder-VvE
De vergadering in de ondersplitsing stemt eerst over de onderwerpen op de agenda voor de komende vergadering in de hoofd-VvE. Vervolgens is het bestuur van de onder-VvE belast met het uitbrengen van deze stemmen in de vergadering van de hoofd-VvE.
Stemmen in de hoofdsplitsing hoeven niet eensluidend te worden uitgebracht
De stemmen die het bestuur van de ondersplitsing in de vergadering van de hoofdsplitsing uitbrengt, hoeven niet eensluidend te zijn, maar het mag wel. De vergadering in de onder-VvE kan namelijk besluiten dat de stemmen in de vergadering van de hoofdsplitsing dienen te worden uitgebracht in een zelfde verhouding als hoe de stemmen zijn uitgebracht in de vergadering van de ondersplitsing.
Voorbeeld
Ter verduidelijking een voorbeeld. Stel, de leden van de onder-VvE hebben gezamenlijk in de vergadering in de hoofd-VvE het recht om tien stemmen uit te brengen. Voor de komende vergadering van de hoofd-VvE staat de vervanging van het dak op de agenda. Tijdens de vergadering in de onder-VvE wordt gestemd over hoe het bestuur in de vergadering van de hoofd-VvE dient te stemmen. Tijdens de vergadering van de onder-VvE zijn er zes stemmen voor en vier stemmen tegen vervanging van het dak. Op basis hiervan mag het bestuur van de onder-VvE tijdens de vergadering van de hoofd-VvE met alle tien stemmen voor vervanging van het dak stemmen. Bepaalt de akte van splitsing of de vergadering dat de stemmen verhoudingsgewijs dienen te worden uitgebracht, dan zal het bestuur van de onder-VvE tijdens de vergadering van de hoofd-VvE zes stemmen voor en vier stemmen tegen de vervanging van het dak moeten uitbrengen.
Conclusie
Kortom, het bestuur van de onder-VvE mag tijdens de vergadering in de hoofd-VvE alle stemmen gelijkluidend uitbrengen op basis van een meerderheidsbesluit in de vergadering in de onder-VvE. Dit is alleen niet toegestaan als de akte van splitsing anders voorschrijft of de vergadering in de onder-VvE heeft besloten dat de stemmen in de vergadering van de hoofd-VvE in de zelfde verhouding als in de vergadering in de onder-VvE moeten worden uitgebracht.